Európa legsikeresebb turistabusza méltó utódot kap:
Az új Mercedes-Benz Tourismo RHD


Stuttgart 2017. március 31.

Stuttgart – Sok-sok éve egyértelműen az első helyen a turistabuszok között: A Mercedes-Benz Tourismo RHD Európán belül és kívül egyaránt a távolsági autóbuszflották alapjárműve. És most az utódja követi. A Mercedes-Benz először mutatja be az új Tourismo RHD turistabuszt. A fejlesztéseknek köszönhetően teljesen megújult távolsági autóbusz meggyőző erejét komfortfokozata, és mindenekelőtt maximális gazdaságossága és biztonsága adja. Az új Tourismo RHD idén októberben a belgiumi Kortrijkban rendezett Busworld kiállításon debütál a nagyközönség előtt.

Hartmut Schick, a Daimler Buses vezetője: „Az új Tourismo RHD turistabusz pontosan igazodik a buszüzemeltetők kívánságaihoz és követelményeihez, mértékadó a gazdaságosság és a biztonság terén, meggyőző erejét pedig kényelme és könnyű kezelhetősége adja.”

Mérték utáni turistabusz a márkától megszokott kivitelben

A méretén kívül minden másban új: A 12 és 14 méter között három hosszúságban is kapható négy modelljével az új Tourismo továbbra is az iparágban elterjedt járműméreteket fedi le. A Mercedes-Benz ezzel a fogalommal határozza meg a buszüzemeltetők által keresett, funkcionális transzferbuszoktól a kirándulóbuszokon át egészen a kényelmes távolsági buszokig terjedő fontos választékot.

Az új Tourismo RHD az új motorváltozattal még jobban kitágítja ezt a választékot és felhasználási területét. A jövőben a könnyű és kompakt, soros, hathengeres, 7,7 literes térfogatú és 260 kW (354 lóerő) teljesítményű Mercedes-Benz OM 936 motortól egészen az ismert 10,7 liter összlökettérfogatú OM 470 motor különösen erős, 335 kW (456 lóerő) teljesítményű motorváltozatáig kapható lesz. A különféle felhasználási területekre az Tourismo RHD turistabuszt a két különféle választható vezetőállás és a még jobban személyre szabott utastér teszi alkalmassá.

Az új turistabusz a dizájn tekintetében is teljesen új. Összetéveszthetetlen eleje, valamint a formák és vonalak izgalmas összjátéka már az első pillantásra is igazi Mercedes-Benz megjelenést kölcsönöz. Az új Tourismo RHD turistabuszban tökéletesen egyesül a forma és a funkció.

Gazdasági csoda a turistabuszok között

A buszüzemeltetőknek az új Tourismo RHD turistabuszt kiemelkedő gazdaságossága különbözteti meg a versenytársaktól. A részletekbe menően optimalizált aerodinamikától a busz légellenállási együtthatója a Cw = 0,33 páratlanul alacsony értékre csökken. Ettől pedig jelentősen lecsökken az üzemanyagfogyasztás és a károsanyagkibocsátás is.

A fogyasztás az először a Tourismóba beépített Tempomat Predictive Powertrain Control (PPC) funkcióval és más lehetőségekkel még jobban minimalizálható. A hosszú karbantartási időszakokkal és az átfogó szervizeléssel a Tourismo RHD tehát új gazdasági csodaként tűnik ki a többi turistabusz közül.

A járműosztály biztonsági szakértőinek új asszisztenciarendszerével

Az új Tourismo RHD autóbuszt a biztonsági fokozata is mértékadóvá teszi a maga járműosztályában. E tekintetben elsődleges szerepet kap a balesetmegelőzést szolgáló maximális aktív biztonság. Az átfogó szériafelszereltség mellett az új Tourismo RHD többek között akár az Active Brake Assist 3 vészfékrendszerrel is kapható. Az ABA 3 a busz előtt haladó akadályok mellett az álló akadályokat is észleli, és hatásukra teljesen befékez. A Mercedes-Benzre jellemzően így az új Tourismo RHD is túlteljesíti a jövőbeli törvényi előírásokat.

Ha mégis baleset történne, akkor a Front Collision Guard (FCG) szabadalmaztatott biztonsági rendszer hatékony védelmet biztosít a vezetőnek és az utaskísérőnek a frontális ütközésben. A még szilárdabbá tett felépítmény szintén megfelel a hamarosan kijövő ECE-R 66.02 számú előírásnak.

Új légkondicionálással ellátott járműbelső a magasabb utazási komfortfokozatért

Az utasoknak az új Tourismo RHD turistabusz menetkényelme a legfontosabb. A busz kényelmes beszállóajtókkal, valamint világos és barátságos kialakítású belső térrel várja az utasokat. Újdonságnak számít a Softline-üléshuzat is. Az ülés és a háttámla mutatós kárómintázata a felsőkategóriás limuzinokat idézi.

Az új Tourismo RHD kényelméhez hozzá tartozik a fűtés és a légkondicionálás félautomata, külön keringtetéses, kétzónás vezérlése is. Mindez kiegyenlített hőmérsékletáramlást biztosít a járműben.

A Mercedes-Benz új Tourismo RHD turistabuszának maximális gazdaságossága, biztonsága, funkciógazdagsága és kényelme meggyőzőleg hat az üzemeltetőkre, utasokra és járművezetőkre egyaránt.

Hálózati kapcsolat és utazás közbeni multimédia-funkciók a Coach MediaRouter infotainment rendszerrel

Az új Mercedes-Benz Tourismo turistabusz valamennyi kivitele gyárilag ellátható WLAN-routerrel és antennával is. A Coach MediaRouter-nek két darab, LTE-alapú SIM-kártya nyílása, valamint két USB-csatlakozója van. Mindez biztosítja, hogy a felhasználó menet közben az internetezés mellett mobilkészülékével médiatartalmakat tölthessen le a helyi adatbázisból.

Hatékony autóbuszmenedzsment a FleetBoard flottakezelő szolgáltatással

A FleetBoard telematikai rendszer az új Tourismónál is gyárilag rendelhető és maximális átláthatóságot biztosít a buszüzemeltető vállalkozások flottájához. A FleetBoard szolgáltatás moduláris felépítésű, kifejezetten buszos flottakezeléshez fejlesztették ki, és Európa-szerte hozzáférhető. A FleetBoard lehetővé teszi a buszpark megtakarítási lehetőségeinek azonosítását és kiaknázását.