Bionikus – tanulva a természettől.

Bionic Car kísérleti autó, 2005

A Mercedes-Benz mérnökei, formatervezői és biológusai egyesített erővel dolgoztak a Mercedes-Benz bionic car fejlesztésén. Mintaképük a trópusi tengerek lakója, az Ostracion Cubicus, magyarán bőröndhal. Szokatlan kinézete ellenére rendkívül áramvonalas a formája, ezért nagyok kis energia-bevetéssel képes haladni, nagy nyomást bír ki, és hatszögletű csontlemezekkel védett kültakarója jóvoltából sérülés nélkül viseli el az ütközéseket korallokkal és egyéb lényekkel. Áramlási alaktényezője hallatlanul kicsi (cW 0,06). E tulajdonságok jól jönnének egy autónak is, hogy a lehető leghatékonyabban használja fel az energiát, és védje utasait.

Az eredmény egy kétajtós jármű, négy komfortos egyedi üléssel, csepp alakú, 4,24 méter hosszú, 1,82 méter széles és 1,59 méter magas karosszériával. A mindössze 0,19-es alaktényező a világ egyik legáramvonalasabb kompaktautójává teszi a Mercedes-Benz bionic cart – ez az adat mindmáig etalonnak számít.

Éllovasnak számít a Mercedes-Benz koncepcióautója a kipufogógáz-tisztításban is. Elsőként ez kapta meg ugyanis az SCR (Selective Catalytic Reduction – szelektív katalitikus redukció) technikát, amelyet a mai Mercedes-Benzeken alkalmaznak.

A karosszéria bionikai szakemberek bevonásával készült, az úgynevezett Soft Kill Option (SKO) felhasználásával: a karosszéria és a futómű elemeit a csont növekedéséhez hasonlóan készítik lágyabbra és vékonyabbra a kisebb terhelésű helyeken, vagy akár teljesen kivágják ezeket a részeket („kill“). A nagyobb igénybevételű területeket viszont megerősítik. Ezáltal szilárd, tartós és könnyű lesz a konstrukció.

  • Építés éve: 2005
  • Motor: 4 hengeres, soros turbódízel, közös nyomócsöves befecskendezéssel
  • Lökettérfogat: 1991 cm3
  • Teljesítmény: 140 LE (103 kW)

Oldal ajánlása