Lényegesen hasznosabb lenne a kitiltásoknál a dízelmotorok továbbfejlesztése

Miért van szükségünk a jövőben is az átfogó hajtásmixre? Milyen szerepet játszanak ebben a modern dízelmotorok? Miért fektetünk energiát a kitiltások helyett inkább az innovációba?  

A Német Közigazgatási Bíróság 2018. február 27-én meghozott döntése alapján sokak számára úgy tűnt, hogy a dízelmotorok halálra vannak ítélve: egy elavult technológia, amely a városok magas légszennyezettségének egyik fő okozója. Legalábbis az elmúlt hetekben ezt a következtetést vonhatták le az emberek a témával kapcsolatos hírek és sajtóvisszhangok alapján.

Mindenekelőtt szükséges tisztáznunk, hogy autógyártóként nem a problémák elfedésére törekszünk, vagy arra, hogy jobb színben tűntessük fel a valóságosnál. Tisztában vagyunk azzal, hogy az emberek számára biztosított szabad mobilitás mellett felelősséggel tartozunk a környezet védelméért és a tisztább levegőért.

Mindezeket szem előtt tartva továbbra is elkötelezettek maradunk a modern dízeltechnológia iránt, melynek a jövőben is fontos szerepet kell kapnia, mégpedig a következő okokból kifolyólag:  

  • A dízelmotoroknak vitathatatlanul alacsonyabb a CO2-kibocsátásuk a hasonló teljesítményű benzinesekkel összehasonlítva.
  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján számos gépjármű NOx-kibocsátása már egy egyszerű szoftverfrissítéssel is hatékonyan és gyorsan mérsékelhető.
  • Egyre elterjedtebbek a legújabb generációs dízelmotorok, amelyek megfelelnek a szigorú Euro 6d temp előírásoknak. Ezek hétköznapi körülmények között is olyan emissziós értékekkel rendelkeznek, melyek túlnyomórészt – és bizonyos esetekben lényegesen – alulmúlják a 80 mg/km-ben meghatározott laboratóriumi határértéket. 

"A dízelmotorok továbbfejlesztése" című összefoglaló forrása a Daimler AG által kiadott "Improving the Diesel is better than banning it." című közleménye, amely megtalálható a Daimler központi médiaoldalán is. Az eredeti közlemény az oldal bal oldalán található linkre kattintva megtekinthető.

Oldal ajánlása