Ilyen fenntartható az EQC.

A képen az EQC hátulnézetben látható.

Ilyen fenntartható az EQC.

Az „Ambition 2039“ keretében a Mercedes-Benz azt tűzte ki célul személygépkocsijai számára, hogy a projekt nevében szereplő dátumig CO₂-semleges újgépjármű-flottát fog útjára indítani. A Mercedes-Benz 360°-os környezetvédelmi ellenőrzés egy fontos lépésünk ebbe az irányba. Ezt az EQC 400 4MATIC mint az EQ termék- és technológiamárka első modellje sikeresen teljesítette. Egy olyan átfogó környezeti ökomérlegről van szó, amely a teljes életcikluson keresztül, azaz a nyersanyag-előállítástól a gyártáson és a használaton (itt 200 000 kilométerre számolva) keresztül egészen az újrahasznosításig részletesen vizsgálja egy termék globális környezeti hatását. A Mercedes-Benz − első autógyártóként − már 2005 óta rendszeresen alkalmazza ezt az ún. környezetvédelmi ellenőrzést. Az eljárás alapja az ISO 14040 szabvány, az eredményét pedig a TÜV Süd mint külső hatóság mindenre kiterjedően ellenőrzi, amivel a lehető legnagyobb átláthatóság jön létre.
Az EQC 400 4MATIC a legjobb eredményeket produkálja ezeken a teszteken, hiszen folyamatosan helyi károsanyag-kibocsátás nélkül közlekedik, elektromos hajtásláncának hatékonysága pedig kiemelkedő. Az elektromos gépkocsik gyártásakor sok esetben magasabb lehet a CO₂-kibocsátás, de ezt később a használatuk közben − az áramforrástól függően − kompenzálhatják. Ha a villanyautókat csak megújuló energiával töltik, a CO₂-kibocsátás a teljes életciklust tekintve akár 70 százalékkal is kisebb lehet, mint a belső égésű motorral üzemelő járműveké.

Célunk 2022-re: CO₂-semlegesség gyárilag.

A képen az EQC oldalnézetben látható.

Célunk 2022-re: CO₂-semlegesség gyárilag.

Közel azonos feltételek mellett az elektromos gépkocsik gyártásakor − a belső égésű motorral működő gépjárművek előállításával összehasonlítva − nagyobb a CO₂-kibocsátás, különösképpen az akkumulátorcellák gyártásához szükséges több energia miatt. Éppen ezért annyira fontos a jövőre nézve a CO₂-semleges energia felhasználása a gyártáshoz, amit a Mercedes-Benz már 2022-re előirányzott valamennyi európai gyára számára. Ezt szolgálja például az, hogy helyi szélerőműparkokból származó „zöld“ áramot használunk az EQC gyártásához a Mercedes-Benz brémai gyárában, valamint az akkumulátorok előállításához a Deutsche ACCUMOTIVE-nek a szászországi Kamenzben található üzemében.
A vezető már napjainkban is közvetlenül befolyásolhatja elektromos autója ökológiai mérlegét annak használata közben: mégpedig a tankolt áram fajtájával. Konkrétan a jármű egész életciklusát vizsgálva ennek megfelelően alakul a Mercedes-Benz EQC ökológiai mérlege, főképpen CO₂-mérlege (200 000 kilométer futásteljesítménnyel számolva). Ha tiszta árammal töltik az akkumulátort, az EQC CO₂-lábnyoma majdhogynem megfelezhető.

Az EQC anyagösszetétele.

A képen az EQC belső tere látható.

Az EQC anyagösszetétele.

Az EQC 400 4MATIC saját tömege 2420 kilogramm. Anyagai 39 százaléka, azaz legnagyobb része acél és fém alapanyag, többi része pedig könnyűfém (23 százalék) és polimer, azaz műanyag (18 százalék).

Már napjainkban folyamatosan növeljük az olyan erőforrásokat kímélő anyagok, mint az újrahasznosított műanyagok és a megújuló nyersanyagok alkalmazását a járműveinknél. Így például az EQC-hez kifejlesztett, minőségi „Response“ üléshuzatanyag 100 százalékban újrahasznosított PET-palackokból áll. Emellett újrahasznosított műanyagokat használunk a pótkerékmélyedés burkolatához vagy a motortér alsó részének borításához is, továbbá egyebek mellett kenafot (rostmályva), gyapjút és papírt, valamint más megújuló nyersanyagokat is alkalmazunk. A kenaf rostjait például a csomagtérburkolathoz, a papírt pedig a hullámpapírhoz hasonló kivitelben a csomagtérpadlóhoz használjuk fel.
Az EQC-nél összesen 100 alkatrészt, továbbá olyan kisebb elemeket, mint nyomógombokat, műanyag anyákat és vezetékrögzítőket − együttesen 55,7 kilogrammnyit − részben erőforrásokat kímélő anyagokból készítünk.

A nagyfeszültségű akkumulátorok második élete.

A képen az EQC hátulnézetben, egy töltőoszloppal, városi környezetben látható.

A nagyfeszültségű akkumulátorok második élete.

A Mercedes-Benz aktívan részt vesz az új újrahasznosítási technológiák kutatásában és fejlesztésében, hogy biztosíthassa az e-mobilitás jövőbeni anyagellátását. A lítium-ion akkumulátorok újrahasznosításáról már sok tapasztalatot gyűjtöttünk különböző kutatási projektek során, valamint a beszállítóinkkal és a hulladékelhelyezéssel foglalkozó partnereinkkel együttműködve. A fejlesztések középpontjában a használt anyagok, mint lítium, nikkel, platina, kobalt és ritkaföldfémek újrahasznosítása áll, és erre a szempontra már az alkatrészek tervezésekor figyelünk. Az akkumulátor újrahasznosítási eljárásához a Mercedes-Benz négy fokozatot határozott meg, és kifejlesztette az ehhez megfelelő folyamatokat: ReUse (az akkumulátor hosszú távú további használata, például állandó energiatárolókhoz), RePair (az akkumulátor javítása), ReManufacturing (az akkumulátor szétszerelése és újraépítése), valamint ReMat (az anyagok újrahasznosítása és visszanyerése).

A Mercedes-Benz egy 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalat, a Mercedes‑Benz Energy GmbH, alapításával és itt az állandó energiatárolók előállításával különösen a ReUse szakaszra fókuszál: egy plug-in vagy elektromos gépkocsiba beépített akkumulátor életciklusának ugyanis nem kell véget érnie az autóban való felhasználással. Ezek az akkumulátorok tovább használhatók állandó energiatárolók számára. Ennél az alkalmazásnál nem számítanak a kis teljesítményveszteségek, így hozzávetőleg legalább tíz további évig lehetséges a gazdaságos üzemeltetés egy állandó energiatartományban. A lítium-ion-modulok további használata tehát tulajdonképpen megduplázza a gazdasági hasznukat.

EQC 400 4MATIC: áramfogyasztás, kWh/100 km (kombinált): 25 - 21,3; CO2-kibocsátás g/km (kombinált): 0.<p>A megadott értékek meghatározása az előírt mérési eljárásnak megfelelően történt. Az áramfogyasztást és a hatótávolságot a 692/2008/EK rendelet alapján állapítottuk meg. Az áramfogyasztás és a hatótávolság függ a gépkocsi-konfigurációtól.</p>