Félvezetők.

Nehézségek a globális ellátásban.

Hatása az autóiparra

Hatása az autóiparra

Jelenleg bizonyos félvezető-alkatrészek piacát globális ellátási hiány jellemzi. Ezek az alkatrészek adják a különböző elektronikai készülékekben használt mikrochipek alapját, amelyek az elektronikusan vezérelt funkciókat teszik lehetővé. Az autókban például ezek szabályozzák a vezérlőegységeket, amelyek alapvető befolyással bírnak a jármű vezethetőségére és kezelhetőségére, továbbá különböző kényelmi és vezetési segédrendszereket is működtetnek.

Gyakorlatilag minden iparág érintett.

Gyakorlatilag minden iparág érintett.

A COVID-19 világjárvány alatt megváltozott és megnövekedett a kereslet, amely különösen a különböző elektronikai cikkek, mint például mobiltelefonok, tabletek, számítógépek és játékkonzolok esetében kiemelkedő, és ezt nem tudja kiszolgálni a világ félvezető-piaca, ami globális hiányhoz vezetett.

A mikrochipek globális elérhetősége nehézkes

A képen egy munkatárs látható a gyártósoron.

A mikrochipek globális elérhetősége nehézkes

A hiány az autóipart is érintette, annak ellenére, hogy a beszállítók a szükséges mennyiségekről időben megkapták a tájékoztatást és megrendeléseket. A chipgyártóknak ugyanis a helyi lezárások miatt átmenetileg le kellett állniuk a termeléssel.

Sajnos a szakértők jelenleg nem tudják megbízhatóan megjósolni azt, hogy mikor fog rendeződni teljeskörűen ez a problémás ellátási helyzet.

Ennek következtében sajnos egyes piacokon és modellsorozatokban korlátozásokat kell bevezetnünk bizonyos járműtulajdonságok tekintetében, amely későbbi kiszállítást vagy korlátozott funkciókkal történő átadást jelent.

 

A helyzet eltérő kezelése az egyes országok különböző jogi szabályozásaiból, valamint az egyes gyárak aktuális ellátási helyzetéből fakad, amely gyakran nagyon rövid időn belül módosulhat az általános helyzet változása miatt.

Az egyes funkciók elérhetősége

A képen egy nő látható, aki a Mercedes Me alkalmazást használja okostelefonján.

Az egyes funkciók elérhetősége

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy még a félvezető-iparág szakemberi sem tudják megjósolni a hiány végét, így jelenleg nem tudjuk megmondani, hogy az egyes felszereltségek mikor válnak ismét elérhetővé. Továbbra is szoros kapcsolatban maradunk beszállító partnereinkkel, hogy a várakozási idő a lehető legrövidebb legyen.

A képen Britta Seegert, a Mercedes-Benz Cars értékesítési vezetője látható.

"Egy Mercedes megvásárlása mindig különleges élmény, amelyről sokan álmodnak. Amint valaki megtalálja a tökéletes autót, már nem szeretne tovább várni rá. Sajnos a teljes iparágnak hosszabb várakozási időkkel kell szembenéznie bizonyos félvezetők korlátozott elérhetősége miatt. Nagyon sajnáljuk, ha ez esetleg kellemetlenséget okoz Önnek. Számunkra most az a legfontosabb, hogy személyre szabott megoldást találjunk Önnek és a lehető legrövidebbre csökkentsük a várakozási időszakot.”

Britta Seeger, a Mercedes-Benz Cars marketingért és értékesítésért felelős vezetőségi tagja

A Mercedes-Benz márkakereskedéseink állnak rendelkezésére.

A képen a Mercedes-világ berlini szervizterminálja látható elölnézetből.

A Mercedes-Benz márkakereskedéseink állnak rendelkezésére.

Amennyiben kérdése van megrendelésével vagy új Mercedes-Benz járművének konfigurációjával kapcsolatban, vegye fel a kapcsolatot Mercedes-Benz márkakereskedésével.